העמק הקדוש של אימפריית האינקה חלק רביעי

תחנת הניסיונות החקלאית הראשונה בעולםרכס האנדים

תחנת הניסיונות החקלאית הראשונה בעולם

המטוס הקטן שחלף בשנת 1932 מעל רכס האנדים הכיל את משלחת המחקר והצילום של שיפי ג'והנסון (Shippee Johnson). הייתה זו המשלחת הראשונה שיצאה אל פרו במטרה להשתמש בטכנולוגיות צילום אווירי, שהתפתחו לאחר מלה"ע הראשונה.

מושא הצילום היה אתר סלינראס דה מראס (Salineras de Maras) בו מייצרים המקומיים מלח באמצעות בריכות אידוי.

מים מליחים הנובעים ממעיין מועברים אל אקוודוקט, ומשם לעבר כ 4,000 בריכות הפזורות על ההר. לאחר שלושה ימים מתאדים המים ונותר המלח, אותו קוצרים המקומיים, ומעבירים למכירה. טכניקה עתיקה זו (שנלמדה על פי המיתולוגיה בידי לא אחר מאשר מאנקו קפאק, בנו של אל השמש), נמצאת בשימוש גם כיום, במאה ה-21.

בריכות המלח

בדרכם חזרה מאתר בריכות המלח, קלטו העיניים הסקרניות של החוקרים והצלמים במשלחת המחקר מתחם גדול ובלתי ידוע שנראה מהאוויר כאמפיתיאטרון.

בהליכה רגלית אל האתר הידוע כיום כמוראי (Moray) הופתעו לגלות מעגלי טראסות תלולות הבנויות סביב עמק משופע.

אימפריית האינקה כללה שפע רב של שטחי חקלאות. טראסות האינקה פנו תמיד למזרח במטרה לספוג יותר קרני אור. (טראסות הפונות לכוונים אחרים נועדו לתמיכה, למניעת גלישות עפר או ליופי), אך כאן היה ברור ששטחי הגידול השתרעו על כל שטחי הטראסות על פני 360 מעלות.

המחקר שהחל בשנות ה-30 נמשך אל תוך המאה הנוכחית, הניב הבנה מפתיעה לגבי היכולת החקלאית של בני האינקה.   

הטראסות של מוראי נבנו על גבי סלעי גרניט אדומה האוגרים במהלך היום חום רב. במחקר התגלה כי כל טראסה מורכבת מארבע שכבות הכוללות (מלמטה למעלה) אדמה רגילה, חצץ, חול ובשכבה העליונה שכבת חומר אורגאני עשיר.

חום השמש הנאגר בסלעי הגרניט עובר אל שכבת החול, ובמהלך הלילה מתפשט אל האדמה.

בטראסות התחתונות נמצאה שכבת חול עבה הרבה יותר מאשר בטראסות העליונות. כך נצבר חום רב יותר, שנשמר לאורך זמן, ונוצר מיקרו אקלים והבדלי טמפרטורות של עד 10 מעלות צלזיוס בין הטראסות העליונות לתחתונות. בצורה זו ניתן היה ליצור תנאי גידול שונים לחלוטין בשטח חקלאי אחד, ולאפשר מגוון גדול של גידולים, ולגשר על פני בעיות אקלימיות של חילופי עונות.  

זרעים ושרידי אבקנים שהתגלו בחפירות הצביעו על העובדה שמומחי החקלאות של האינקה הצליחו לגדל במרומי האנדים אפילו צמחי קוקה, שבמצב רגיל אמורים לצמוח  רק באקלים הלח האופייני למדרונות אגן האמזונס.

מעגל הטראסות של מוראי לא עמד יחידי. במרוצת השנים התגלו שלושה מעגלים נוספים שהיוו את לב הטכנולוגיה החקלאית של בני האינקה.

להמשך הכתבה לחצו כאן

קישורים נוספים

תמונות מהטיול לפרו | טיול לפרו  14 יום

 
 

עיצוב ובניית אתרים